Ce este încălțămintea barefoot?

Simplu spus, încălțămintea barefoot (“mers desculț”) imită îndeaproape modul în care pășim în mod natural când suntem desculți, nerestricționând în vreun fel mișcarea sau postura normală, dar protejând picioarele împotriva pericolelor de pe sol. Picioarele sunt libere să se miște ca și cum nu ar avea încălțăminte.

Principalele caracteristici ale încălțămintei barefoot:

Talpă extra-flexibilă

Pentru ca toți mușchii piciorului să se dezvolte armonios, picioarele trebuie să se miște cât mai natural. Pantofii cu talpă rigidă nu permit acest lucru, rezultatul fiind o mobilitate limitată, atrofierea mușchilor în timp, precum și dureri musculare. Purtând încălțăminte barefoot cu talpă extra-flexibilă, copiii își dezvoltă picioarele într-un mod sănătos și își păstrează conexiunea senzorială cu lumea de sub picioare.

Formă anatomică – spațiu pentru degete

Degetul mare de la picior este crucial pentru echilibru și abilitate, acționând ca un punct de pivot pentru mișcare. Cu cât degetele de la picioare au mai mult spațiu pentru a se mișca liber, cu atât greutatea corpului este preluată mai bine și postura este mai corectă.

Talpă subțire și antiderapantă

Echilibrul este o abilitate extrem de importantă, iar picioarele noastre sunt un element cheie în dezvoltarea sa. Tălpile subțiri permit menținerea unei conexiuni cu solul, creierul primind informații prin intermediul neurotransmițătorilor din tălpile noastre. Acest lucru permite un echilibru mai bun, precum și găsirea celei mai bune posturi în funcție de suprafața pe care pășim.

ZERO DROP – talpă perfect plată 

Pentru o postură corectă, dar și pentru a reduce efortul articulațiilor, este necesar ca piciorul să stea într-o poziție neutră, cât mai naturală, de aceea talpa pantofilor barefoot este perfect plată, fără nicio denivelare sau înclinație. Pantofii zero drop sunt esențiali pentru alinierea armonioasă a întregului corp.

De exemplu, un pantof cu o ușoară ridicare a călcâiului scurtează tendonul lui Ahile și fascia plantară, limitând mișcarea gleznei. Acest lucru afectează unghiul de înclinare al pelvisului, ceea ce poate duce în timp la dureri de spate și probleme de postură.

Suport zero

Adăugarea unui suport – talonet, pernuțe shock-absorb, întărituri pentru susținerea gleznei – elimină posibilitatea ca mușchii să lucreze natural și conduce la slăbirea sau atrofierea acestora.

Pantofii barefoot sunt realizați fără întărituri inutile, din materiale moi și elastice, care se muleză și iau forma piciorului, oferindu-i libertatea de care are nevoie.

Un copil care învață să meargă primește informații senzoriale importante de la tălpile picioarelor când ating solul. De aceea se recomandă ca pentru primii pași copilul să meargă desculț sau cu încălțăminte barefoot – care imită cel mai bine mersul desculț – astfel încât să poată simți ceea ce ating cu picioarele și să își dezvolte puterea musculară.

Shopping Cart
Scroll to Top