De ce să alegem pantofii barefoot pentru primii pași?
Tu știi cât de importantă este încălțămintea aleasă pentru primii pași ai copilului și cum îi afectează dezvoltarea pe termen lung?
Piciorul uman la naștere nu conține deloc oase și constă dintr-o masă de cartilaj, care, pe o perioadă de ani, se osifică pentru a deveni cele 28 de oase care există în piciorul uman adult. Acest proces nu este complet până la sfârșitul adolescenței, așa că este esențial ca încălțămintea – atunci când este purtată – să fie bine aleasă.
Cercetările publicate în revista de podologie The Foot în 2007 sugerează că modificări structurale și funcționale pot rezulta din faptul că piciorul trebuie să se conformeze formei și constrângerii unui pantof, mai degrabă decât să fie lăsat să se dezvolte în mod natural. Și cu cât piciorul este mai tânăr, cu atât este mai mare potențialul de deteriorare.
„A fost nevoie de milioane de ani pentru a ne dezvolta piciorul și mersul… în doar câteva mii de ani, cu ajutorul unui instrument proiectat neglijent – pantofii noștri – am deformat forma anatomică a mersului uman, obstrucționându-i eficiența inginerească, afectând-o cu încordări și tensiuni și negându-i grația naturală și ușurința de mișcare.” – Podiatru Dr. William A. Rossi
Conform cercetărilor lui Daniel Lieberman, profesor de biologie evolutivă umană la Universitatea Harvard, rezultă că picioarele noastre, care sunt adaptate pentru mediile trecute, sunt îmbrăcate cu pantofi care provoacă probleme. Lieberman subliniază că pantofii moderni reduc volumul de muncă pe care picioarele noastre îl depun, prin susținerea arcadei cu talonet, pernuțe shock-absorb sau întărituri pentru susținerea gleznei, toate oferind confort și protecție, în detrimentul forței piciorului și feedback-ului senzorial. Acest lucru este confirmat de cercetările recente ale Universității din Liverpool, care au descoperit că puterea picioarelor a crescut cu 60% pe o perioadă de șase luni pentru cei care și-au petrecut 70% din timp fie desculți, fie purtând pantofi barefoot.
„Există dovezi că pernuțele shock-absorb schimbă modul în care funcționează piciorul”, explică Lieberman. Cercetătorul de la Harvard ne amintește: „Am început să purtăm pantofi dintr-un motiv. Sunt confortabili și ne protejează picioarele, deci există beneficii și costuri.” Aici intră în joc încălțămintea barefoot, care oferă tot ce este mai bun din ambele lumi: protecția necesară picioarelor, fără a compromite feedback-ul senzorial și dezvoltarea mușchilor.
Potrivit sfaturilor Profesorului doctor Mihai Jianu, medic primar ortoped la Centrul Medical Mediclass din Bucuresti, copilul trebuie încălţat cu ghetuţe sau pantofi moi, din piele, cu talpa flexibilă, şi asta numai după ce învaţă să facă primii paşi. Până când copilul nu poate să meargă, părinţii nu fac decât să îl chinuie punându-i ghetuţe sau pantofi.
„Rolul încălțămintei acum șase șapte mii de ani, că și acuma, era doar de protecție față de mediu. Orice încălțăminte face rău, dar noi nu mai putem umblă desculți și atunci încălțămintea trebuie să mimeze mersul desculț, cu două caracteristici: să fie ușoare și cu talpă flexibilă.”
Este important este să alegem un model de încălțăminte care respectă forma anatomică a piciorului copilului şi care nu afectează mersul acestuia.
În ceea ce priveşte sistemul de închidere, este mai bine să alegeţi şireturile sau ariciul, pentru că se adaptează mai bine la forma piciorului decât fermoarul sau cataramele. Alegeţi modele cu deschidere cât mai mare pentru a fi mai uşor de încălţat.
Ghetuţele, pantofii, sandalele trebuie să fie din piele atât pe dinafară, cât şi în interior. Acesta este singurul material care îndeplineşte toate cerinţele pentru sănătatea picioarelor: pielea este flexibilă, permeabilă la aer, nu provoacă alergii.
Talpa trebuie să fie antiderapantă, cu o grosime de maximum un centimetru. Trebuie să fie rezistentă, dar nu prea rigidă pentru a permite rularea tălpii pe sol, iar partea din faţă a pantofilor trebuie să permită deschiderea largă pentru ca piciorul copilului să poate intra cu uşurinţă, mai ales în cazul ghetuţelor de la vârste mici, când prichindelul nu ştie să împingă piciorul.
Mai multe studii privind diferența în structura piciorului copiilor care sunt adesea desculți și a celor care poartă în mod regulat pantofi „normali”, arată că nepurtarea de pantofi permite arcuri mai flexibile și mușchi intrinseci mai puternici. Prin restrângerea mișcării picioarelor, pantofii „normali” pentru copii pot împiedica picioarele să se dezvolte în mod natural.
- Un studiu din 1992 din Bone and Joint Journal a constatat că purtarea pantofilor în copilăria timpurie dăunează dezvoltării unei arcade normale. Mai exact, autorii au descoperit o relație pozitivă între purtarea pantofilor în copilăria timpurie și dezvoltarea ulterioară a piciorului plat.
- Un studiu din Gait and Posture din 2008 a constatat că pantofii cu talpa subțire și flexibilă au interferat cu mișcarea naturală a picioarelor copiilor mult mai puțin decât pantofii convenționali. Pe baza analizelor detaliate ale modelelor de mișcare ale copiilor în încălțăminte barefoot, față de pantofii tradiționali, autorii au recomandat tuturor copiilor să poarte pantofi barefoot.
- În 2008, Foot and Ankle Surgery a publicat un studiu care recomandă copiilor mici să poarte pantofi la fel de flexibil ca propriul picior. Acesta a afirmat că forțele de impact care afectează piciorul unui copil în timpul mersului sunt suficient de mici încât să nu fie necesară amortizarea suplimentară. Autorii susțin că, deși suprafețele dure din interior pe care copiii se joacă cresc nevoia de amortizare, pe măsură ce piciorul copilului crește, există o nevoie tot mai mare de stimuli mecanici pentru a facilita dezvoltarea sănătoasă a oaselor și mușchilor. Pantofii tradiționali interferează cu mișcarea naturală a piciorului, putând cauza o poziționare proastă în zona de flexibilitate, și deci stres dăunător asupra piciorului.
- În 2011, Journal of Foot and Ankle Research a descoperit că pantofii modifică tiparele de mers ale copiilor. O constatare notabilă a fost că purtarea pantofilor tradiționali a scăzut mișcarea mușchilor intrinseci ai piciorului, contribuind la slăbirea acestor mușchi. De fapt, opt din cele nouă variabile de mișcare care măsoară mișcarea piciorului au fost scăzute la subiecții care au purtat pantofi, în comparație cu grupul de control.
Există numeroase cercetări care să indice multiplele moduri în care pantofii interferează cu capacitatea piciorului de a-și face treaba, potențial declanșând o serie de efecte negative pe termen lung. Pentru a le oferi copiiilor o bază fizică solidă, se pare că nu trebuie să facem nimic mai mult decât să lăsăm natura să-și urmeze cursul și să facilităm dezvoltarea sănătoasă a piciorușelor prin alegerea încălțămintei barefoot.